Avelsmål

 

correct breed type
Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. Det här är just en sådan bild. Skapad av uppfödaren Satu Stenroos

Jag kommer aldrig att ha tid för mer än en, högst två, kullar per år. Det innebär att varje kombination kommer att vara en ”nu eller aldrig” upplevelse. Målet är alltid att i varje kull hitta minst en hund som är så bra att den ska stanna hos oss och i förlängningen själv bli förälder.

Att hundar som blir föräldrar ska vara av god hälsa är för mig en hygienfaktor. För att ge valparna så goda förutsättningar som möjligt följer jag även de råd veterinären och hudspecialisten Kerstin Bergvall ger angående mat till tiken för att minska risk för allergier.

En viktig del av hälsan är att hunden är korrekt konstruerad fysiskt. Det som står i rasstandarden kan tyckas godtyckligt hopsatt men det beskriver faktiskt den optimala fysiken för att just den hundrasen ska klara av det jobb den är satt att göra. En alltför stor hund kommer inte in i eller kan vända sig i gryt, det är svårare för en grävling att komma åt att hugga i (av) benen på en hund som “står väl över frambenen” och en hund som ska orka jaga måste kunna röra sig på ett sätt som kräver minsta möjliga energiåtgång.

Bilden här ovanför visar ganska bra både vad jag strävar efter och vad jag inte strävar efter utseendemässigt. En cairnterrier ska var sund och väl balanserad. Den ska vara i avsaknad av överdrifter. Lagom är ett perfekt ord i cairnterrierns fall.

Mina hundar är mörkbrindle och jag strävar efter enhetlighet i färgen så sannolikheten för att det ska bli ljusa valpar är i det närmaste noll.

En valpkull är resultatet av många timmars studerande, planerande, resande, träning, tävlande och, sist men faktiskt inte minst, en hel del pengar. Sedan ska min älskade lilla tik bära fram de här valparna och tillsammans tar vi hand om dem på bästa sätt.

Därför kommer hon och jag att ha höga krav på dig som eventuellt är intresserad av en av hennes valpar.